CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

miercuri, 30 iulie 2008

Lacurile glaciare nu sunt gropi de gunoi - etapa a II-a


Prima etapă a proiectului “Lacurile glaciare nu sunt gropi de gunoi !” s-a încheiat la data de 20 august 2007. Din lacurile glaciare Capra şi Căpriţa s-au scos peste 500 kg de deşeuri menajere lăsate aici de turişti. 22 de voluntari au lucrat din greu timp de o săptămână. Au fost prelevate probe de sediment din masa apei, supuse apoi analizelor de laborator. Întreaga operaţiune s-a oprit înainte de finalizare din cauza lipsei de fonduri.

Proiectul doreşte să transmită un mesaj la nivel naţional cu privire la importanţa menţinerii în cele mai bune condiţii a lacurilor de altitudine din România. Zona vizată pentru cercetare şi evaluare a gradului de poluare la a II-a etapă a proiectului este cea a lacului Călţun în partea sudică a Masivului Făgăraş, la o altitudine de 2135m. Lacul stă la originea izvorului Călţun, primul izvor de obârşie al Argeşului către vest, sub prăvălişurile muntelui cu acelaşi nume, are o suprafaţă de 7751 mp şi 11,8 m adâncime (fig.1 si fig.2). Pe malul său se află un refugiu Salvamont. În perioada iulie – august circa 800 de turişti trec zilnic pe lângă lac unii dintre aceştia campând aici, deoarece Călţunul reprezintă un obiectiv turistic important în munţii Făgăraş şi totodată un punct de trecere în traseul spre vârful Negoiu (al II-lea vârf din ţară – 2535m)

Proiectul va fi realizat în parteneriat de S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club din Constanţa, Asociaţia Montan Club Delta din Piteşti şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi are ca obiectiv central întocmirea unei hărţi molismologice (cu sursele de poluare) a Lacului Călţun şi evacuarea deşeurilor menajere din acest lac.
Lacul Călţun reprezintă o zonă greu accesibilă pentru o acţiune de igienizare şi cercetare de aceea este un ecosistem insuficient studiat.

Obiective secundare :
- scoaterea deşeurilor din zona submersă şi în măsura posibilităţilor sortarea celor reciclabile;
- cercetarea biodiversităţii acvatice;
- redeterminarea exactă a adâncimii lacului;
- realizarea unei conferinţe de presă pentru a lansa un semnal de alarmă cu privire la efectele poluării în lacurile de altitudine.

Descrierea activităţilor proiectului:
Echipa din partea S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club va fi alcătuită din 6-8 membri (în funcţie de disponibilităţile de personal de la data efectuării proiectului): 2 scafandri, 2 asistenţi scufundare la suprafaţă şi 2-4 echipă de suport la mal. Din partea Asociaţiei Montan Club Delta echipa va fi alcătuită din 6-8 membri (asistent medical, fotograf, salvamontist, cameraman, organizator camp, responsabil echipament), iar din partea Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” se vor afla 2 reprezentanţi.

Durata de realizare a proiectului este de 6 zile (propunere: 4 – 9 August).

4 August - Transportul echipamentului şi a echipei, instalarea taberei şi pregătirea planului de lucru.
5 August - Identificare zone subacvatice cu deşeuri menajere, marcarea pe hartă împreună cu alte eventuale surse de poluare.
6 August - Scoaterea deşeurilor din zona submersă şi în măsura posibilităţilor sortarea celor reciclabile.
7 August - Scoaterea deşeurilor din zona submersă şi în măsura posibilităţilor sortarea celor reciclabile.
8 August - Recoltarea probelor de sediment şi observaţii amănunţite asupra batimetriei şi faunei macroscopice.
9 August - Amenajarea unui spaţiu de aterizare al elicopterului ce va transporta deşeurile pâna la helioportul Bâlea Lac de unde vor fi preluate de primăria Cârţişoara.


Bugetul proiectului
* 1.100 RON transport echipament şi echipă de la Constanţa la lacul Călţun şi retur şi respectiv de la Piteşti la lacul Călţun şi retur;
* 1440 RON alimente pentru echipă (aproximativ 16 persoane) în perioada desfăşurării proiectului;
* 820 RON încărcare tancuri (butelii) scufundare;
* 1400 RON confecţionare paraşută subacvatică pentru ridicarea la suprafaţă a deşeurilor;
* 250 RON carburant şi ulei pentru generator electric;
* 1300 RON matreriale media şi imagine: 16 tricouri inscripţionate, 2 bannere, 200 sticker cu proiectul, 30 DVD-uri cu prezentarea proiectului după finalizarea acestuia.

Total necesar: 6.310 RON

Este o premieră naţională: pentru prima dată în România o echipă de voluntari efectuează o amplă şi dificilă operaţiune de eliminare a deşeurilor dintr-un lac de altitudine şi dezvolta un program de cercetare ştiinţifică a bazinelor lacustre de pe versantul sudic al masivului Făgăraş care nu au mai fost studiate din punct de vedere hidrobiologic pana in prezent. Din pacate chiar si aici intr-unul dintre cele mai “înalte” lacuri din Romania, acolo unde teoretic ajung doar cei care afirma ca iubesc natura, SE ARUNCA GUNOAIE !!!

Asociatia Montan Club Delta Pitesti
Cod IBAN: RO41RNCB0022047205100001
Banca: BCR Piteşti
Tel: 0745.056409 ; montanclubdelta@yahoo.com


3 comentarii:

Anonim spunea...

Bravo!! Numai cuvinte de lauda!!Cat mai multe proiecte de genul acesta!!
Salutari de la un prieten din Aiud

Helian spunea...

Felicitari pentru reusita si sper ca totul a mers asa cum trebuia! Nu am vazut suprapunerea asta ca pe o concurenta ci ca pe o completare de bun augur intre echipele noastre, in beneficiul Mariei Sale Muntele. Va urez tot binele si mult succes in actiunile ce vor urma ! Sper ca pe viitor oamenii sa devina mai constienti de responsabilitatile lor in ceea ce priveste caratul gunoiului propriu de pe munte si sa nu interpreteze gresit actiunile de ecologizare ca pe o obligatie a cuiva de a strange resturile lenesilor, cum din pacate am constatat pe data de 03.08., cand am transportat sacii nostri in Balea.

Cu prietenie, Alex Bunescu, unul dintre organizatorii Ecopicnic

Anonim spunea...

500 KG! OMG nu pot sa cred cat de mult